נוכחות כמוטיב מרכזי ביוגה סוטרה
תמונה של סטודיו וילה יוגה למאמר בבלוג בנושא נוכחות כמוטיב מרכזי ביוגה סוטרה

תאריך

כיצד המושג נוכחות וההתנסות המעשית בה, באים לידי ביטוי ביוגה סוטרה של פטנג'לי.
היוגה סוטרה מתבססת על דרשנת הסאנקהיה שמתארת את המציאות, האדם ותכליתו. זוהי תורת עיון ופילוסופיה אינטלקטואלית.
הגאונות ביוגה סוטרה של פטנג'לי היא בהבנה שטרנספורמציה כלשהי (בין אם פיזית, הכרתית או רוחנית) לא תתרחש ללא התנסות חווייתית וישירה של ההולך בדרך, השואף אל השחרור.
למעשה, ההכרה האנושית היא המכשיר דרכו ובאמצעותו מתרחש תהליך השינוי של פיתוח המודעות אל עבר נוכחות הרואה בצורתו שלו, החל מחוויית החיים הלא מודעת (בהוגה) ודרך תהליך רוחני (אפוורגה) של גילוי "מי אני באמת" ובכך שחרור הרואה וחיבור אל המוחלט. תהליך זה מתרחש דרך נוכחות הולכת וגדלה והתוצאה הינה גם כן- נוכחות מלאה, הדרך והתוצאה תואמות.
סמדהי, הוא מצב הכרה המתואר בהרבה מכתבי היוגה, זהו מצב הכרה בו מתקיימת נוכחות מלאה ומודעת של האדם. כך, הנוכחות המתקיימת ברגע מסוים מאפשרת את ראיית הדברים כפי שהם ללא התניית הגונות את הרואה.
כבר במילה יוגה ניתן להבחין בנוכחות. פרוש המילה יוגה הוא חיבור. לא ייתכן חיבור, בין אם זה ברבדים השונים באדם או בין אם זה בחיבור של הטבע המודע (פורושה) למוחלט, ללא נוכחות מלאה.
מבחינה פיזיולוגית פסיכולוגית חייבת להתרחש פעולה פנימית (למשל תשומת לב) או חיצונית (למשל פעולה פיזית) על מנת שיתרחש שינוי במערכת האנושית. לכן התרגול ביחד עם הלימוד, החקירה וההתמסרות למקור השפע, הוא המאפשר לנו לעבור תהליך.
שמונת אברי היוגה הינם תרגולים המקדמים נוכחות, אלו הם טכניקות של היוגה שבעזרתן אנו מווסתים את המערכת האנושית ומגיעים לוויסות מלא עד לסמדהי, שהוא נוכחות מלאה. בעזרת סמדהי מיוחל זה, אנו נישאים אל עבר הבחנה מתמדת בין האני המודע לשאר תופעות הקיום ובכך הנוכחות מתעצמת ואנו מתקדמים אל עבר השחרור.
להלן כמה דוגמאות מתוך היוגה סוטרה המראות כיצד רעיון הנוכחות קיים הן בפן הפילוסופי של הסוטרות והן בהנחיות לתרגול.

ניאמה- תרגולים של ויסות ההכרה והבאת מודעות ליומיום אל מול סיטואציות פנימיות, בין אדם לעצמו. (סוטרה 2.32)
ניקח לדוגמא את הניאמה השלישית- סנטושה, שביעות רצון- נהיה מודעים במהלך היום לרגעים של חוסר שביעות רצון: לא נוח לי, אני צריכה עוד כרית, חייבת משהו מתוק, קר לי, חם לי, מתוק מדי, מלוח מדי.
נחקור מדוע אנו לא שבעי רצון ונגלה שאנו חושבים שהדברים צריכים להיות אחרת. לא נוכל להבחין באי שביעות רצון ללא נוכחות ערה.
אסאנה- התנוחה ביוגה היא הביטוי החיצוני של תהליכים פנימיים (סוטרה 2.46)
התנוחה צריכה להיות יציבה- (סטהירם) ונינוחה- (סוקהם). עצם תרגול התנוחה כראוי נעשה מתוך נוכחות וגם מגביר את הנוכחות.
בעזרת שתי איכויות נבסס אסאנה מתוך נוכחות: הרפיית המאמץ והשתקעות באינסוף (Ananta). אלו הן פעולות מעודנות של חקירה וויסות תוך כדי ביצוע התנוחה, עד להרפיה מדודה והשתקעות באינסוף ללא החזקת גבולות, כאילו הגוף וההכרה מתרחבים אל האינסוף והנוכחות המתרחשת מעצמה.

במילון פירוש המילה נוכחות היא: הימצאות בַּמָּקום, נמצא במקום מסוים, עד להתרחשות, שוהה. כאשר הגוף וההכרה מצויים כאן ועכשיו, האדם שוהה, עד למתרחש בתוכו ומסביבו, מתקיימת נוכחות.
על נוכחות זו מושתתת תורת היוגה ותרגול היוגה. העבר- היה. העתיד- יהיה. מה שיש כרגע זה ההווה. כל תרגולי היוגה למיניהם מובילים אותנו אל עבר נוכחות הולכת וגדלה, המצאות היכן שאנחנו בו ברגע. כאשר אנו נוכחים בפעולה, במחשבה, במילה, אנו מודעים למה שקיים כעת ובעזרת נוכחות ערה זו יכולים לבחור. יש הרבה חופש בנוכחות, החופש לבחור מתוך מודעות כיצד להיטיב עם עצמינו ועם הסובבים אותנו.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

כתיבת תגובה

למאמרים
נוספים