היוגה הנשית היא שיטת תרגול פרי פיתוחה של מירה ארצי פדן. מירה עבדה כמדריכת הכנה ללידה עם נשים שנים רבות וראתה את הצרכים הייחודיים של גוף האישה.
תרגול היוגה המסורתית הומצא ופותח ע"י גברים, עבור גברים, אי לכך הוא מותאם לגוף הגברי ולצרכיו.
לעומתו, היוגה הנשית ייחודית בכך שהיא מתאימה עצמה לגוף הנשי ולשינויו לאורך תקופות החיים השונות אותן האישה חווה, ומלמדת אותה להיות בקשר מיטיב עם גופה ונפשה.
בבסיס תרגול היוגה הנשית עומד העיקרון שכל אישה היא ייחודית- במבנה הגוף, בצרכים הפיזיים, הרגשיים, במיקום שלה על פני המחזוריות החודשית, ובתקופת החיים בה היא נמצאת, בין אם זה נערות, פריון, הריון, הנקה ולאחר לידה, גיל המעבר או הגיל השלישי. התנוחות ורצפי התנועה מותאמים לאישה הייחודית ולא האישה היא זו שצריכה להתאים את עצמה אל תרגול התנוחות. ביוגה הנשית הדיוק הוא פנימי, האישה צריכה להרגיש את האיזון של התנוחה מבפנים ולאו דווקא התנוחה צריכה להיות "מושלמת" חיצונית.
האישה חווה תקופות מגוונות ומשתנות לאורך החיים וזקוקה לתנאים מתאימים והזנה פיזית, תנועתית, נשימתית, רגשית והכרתית ייחודית ושונה לכל תקופת חיים. כל תקופה בחיים מצריכה מהאישה לחזור ולדייק עצמה לצרכיה הספציפיים.
נשים פוגשות באתגרים שונים לאורך חייהן, כמו בעיות פריון, הפלות סביב גיל הפריון, דיכאון סביב לידה, תסמיני גיל המעבר השונים, גיל התבגרות מאתגר, לחצים נפשיים ומצבים כמו דיכאון וחרדה על רקע הורמונלי, תרגול היוגה הנשית יכול לעזור ולתמוך בנשים במצבים אלה בצורה משמעותית.
תקופת הפריון נחשבת ייחודית ומאתגרת במיוחד (הריון ולעיתים גם האתגר בכניסה להריון, לידה, להיות אם לילדים קטנים, חוסר שינה, שינויים הורמונליים וכו') והאישה תצטרך התייחסות מקיפה בכל הרמות, הפיזית, האנרגטית, הנפשית והרוחנית.
התאמת התרגול לאישה בא לידי ביטוי בהתאמת התנוחות והרצפים בתוך התרגול, למשל בימי הווסת לא נתרגל תנוחות הפוכות, בימי הביוץ נמריץ את התרגול, בהריון לא נתרגל עצירות נשימה, תנוחות הפוכות, פיתולים עמוקים ועוד, ובגיל המעבר נעלה דופק באופן מבוקר ונתרגל בדגש על אזור בית החזה והזרועות כדי להזרים פראנה (אנרגיית החיים) לתפקוד מיטבי של מערכת הלב וכלי הדם. לכל תקופת חיים יש תרגול ייחודי לו התומך באישה, בגופה ובנפשה.
המחזוריות החדשית
נשים חוות שינויים ותסמינים רבים לאורך המחזור החודשי, אם זה בימי הווסת, בימים שלאחר הווסת, בביוץ ולקראת הווסת הבאה. ליוגה הנשית תרגול מותאם ועקרונות לכל שלב על פני המחזוריות החודשית.
עצמה ורכות
התרגול הינו רך, קשוב, ויחד עם זאת עוצמתי ועמוק. הוא ומתמקד בחיזוק נכון של השרירים המייצבים, בדגש על שרירי רצפת האגן ומאפשר שינוי דפוסים- דפוסי תנועה, נשימה, יציבה וחשיבה.
המולה בנדה היא הבסיס לתרגול היוגה לגוף הנשי, יחד עם הרחב בטני והמולטיפידוס (השרירים הבין חולייתיים) הם מהווים קהילת שרירים תומכת ומייצבת. מולה = שורש, בנדהה = איסוף, ביחד- איסוף שורש הגוף, תרגול שהוא בעל חשיבות מכרעת לבריאות הגוף הנשי.
התרגול לאורך זמן מוביל להתהוות מרכז יציב וחזק המשמש כעוגן פיזי ומנטלי ממנו יכולה האישה לפעול ולהיות נוכחת באופן המשלב קשיבות ומודעות, עצמה ורכות, יציבות ונינוחות. התרגול מאפשר מקום לחקירה והתבוננות ומעניק כלים ותובנות להתפתחות, למידה וריפוי.
במהלך השיעור, אנו מטפחות את הגוף ואת הנשימה ומבססות יציבה מיטבית. ובמקביל לומדות להתבונן על המתרחש בהכרתנו ולזהות דפוסים אוטומטיים, זוהי התחלה של פיתוח מודעות.
חשיבות יציבה מיטבית לגוף הנשי
היציבה המיטבית מאפשרת לאברי הבטן והאגן להיות במנח הכי טוב שלהם ולתפקד במיטבם. כאשר היציבה טובה, הנשימה תהיה טובה ומלאה יותר, הסרעפת תנוע בתיאום עם רצפת האגן ואברי האגן יהיו מוגנים מפני דחיסה וצניחה. כאשר היציבה לא במיטבה, הדבר יכול לדחוס את אברי האגן מטה ולהחליש את שרירי רצפת האגן.
ליוגה מותאמת לנשים יתרונות רבים בניהם:
- חיזוק ושיקום רצפת האגן
- טיפול בדליפות שתן וצניחות איברי האגן
- הקלה על תסמינים קדם ווסתיים כגון מצבי רוח, נפיחות וכאב סביב האגן והחזה
- הקלה על כאבי מחזור
- התאמת התרגול ותמיכה בשלבי ההיריון והכנת הגוף להריון ולידה
- תמיכה בהליכי פריון
- התמודדות עם תופעות גיל המעבר
- התמודדות עם כאבי ראש ומיגרנות
- הקלה על תסמינים של פיברומיאלגיה ואנדומטריוזיס דרך עבודה עם תנוחות רסטורטיביות, שינוי דפוסי חשיבה והרגלי תגובה לכאב
- שיפור תפקוד מערכת הלימפה בעזרת עיסוי אזורי הלימפה ותנוחות המשפרות את החזר הדם הורידי
- שיפור תפקוד המערכת ההורמונלית ע"י הזרמת דם ופראנה לכל הגוף, במיוחד לאברי האגן, ובעזרת עבודה עם המערכת הפראסימפתטית שמרגיעה ותומכת בתפקוד מערכת העצבים
- איזון בין הגוף לנפש
מה עוד מייחד את התרגול?
בתרגול יש חיבור לחיים מבחינת השיח, ההוראה מכילה תכנים של חיבור ליומיום. האישה מפנה שעה וחצי לעצמה שם, בעזרת התרגול היא מגלה תובנות על חיי היומיום ועל עצמה בתוכם.
בנוסף, מתקיים חיבור למידע רפואי פיזיולוגי הנוגע לגוף האישה, נשים רוצות להבין מה הן עושות בכל תרגיל ומדוע, ומה התועלות של התרגול. המדריכה חולקת את המידע בנדיבות, זהו חלק מהותי בתרגול היוגה הנשית. אנו רוצות שנשים ידעו ויבינו את מה שהן מתרגלות ומה החשיבות של כל אלמנט בתרגול, כי ידע נותן לאישה כוח.
מתחילת השיעור מתקיים חיבור לנשימה יוגית מלאה, דבר המאפשר כינוס חושים והשקטה. התרגול מתחיל בשכיבה, ניתן לעצום עיניים ולהתרכז בהוראות, האישה לא "מעתיקה" את התנוחות, אלא מתרגלת מתוך הפנמה גופנית אישית, הבנה וחיבור לרגע הזה וליכולותיה.
נוצר בהדרגה חיבור למרכז המייצב במעברים מתנוחה לתנוחה, ועם הזמן מתפתחת יכולת להפנים תנוחות מורכבות יותר מתוך דיוק אישי וייצוב פנימי.
בנימה אישית
תרגול היוגה הנשית מאזן עבורי בין כינוס החושים לבין ערנות חדה המאפשרים לי מקום להתבוננות, ובעיקר, מקום של מפגש עם עצמי לריפוי.
נפתח מרחב להקשבה פנימה, לקשר עם הגוף והקול הפנימי שעולה בתוכי. אני נשכבת על המזרן ומתוך הקשבה מתחילים לנבוע תנועה ונשימה בעלות איכות של קשב ועוגן, מתאפשרת לי מציאת מרכז פנימי פסיכו-פיזי ממנו אני שוהה, מתנועעת ופועלת בעולם.
התרגול מלמד אותי שאני שם בשביל עצמי תמיד, המקום הקשוב, המודע והרואה. התרגול מאפשר לי נוכחות קשובה, המשלבת בין רכות לעוצמה וראייה פנימית שהיא שם עבורי בעתות משבר.
אני מאמינה שהיוגה הנשית יכולה להיטיב עם כל אישה ולאפשר לה דרך להזנה מלאה על רבדיה השונים.